Christiane Hintermann

Academic Background

• 1998 Ph.D. University of Vienna
  • 1995 M.A. University of Vienna
  • 1989 – 1995 Study of Geography at the University of Vienna, focusing on migration research
  • 1986 – 1989 Study at the Institute for translators and interpretors at the University of Vienna

Work Experience

• Since 2011 Elise Richter Fellow at the Ludwig Boltzmann Institute for European History and Public Spheres
  • Since March 2006 Researcher at the Ludwig Boltzmann Institute for European History and Public Spheres
  • Since 2001 Lecturer at the Institute of Geography and Regional Research at the University of Vienna
  • 06/2001 until 08/2004 Basic research at the Vienna Fund for Integration
  • 10/2000 until 05/2001 Researcher at the Institute of Demography of the Austrian Academy of Sciences (Projekt: Population Policy Acceptance Survey II)
  • 02/1998 until 08/2000 Assistant Professor (“Universitätsassistentin”) at the Institute of Geography and Regional Research at the University of Klagenfurt
  • 02/1996 until 01/1998 Junior Researcher at the Institute of Urban and Regional Research of the Austrian Academy of Sciences (Project: Return of historical migration patterns: potential and real East-West-migration)

Awards

2001: Förderungspreis der Österreichischen Geographischen Gesellschaft (Vienna)

Selected Publications

• Hintermann, Christiane (in press): Migrationsgeschichte ausgestellt: Migration ins kollektive österreichische Gedächtnis schreiben. In: Wonisch Regina/Hübel, Thomas (Eds.): Museum und Migration. Konzepte - Kontexte - Kontroversen. Bielefeld: transcript, to be published in 08/2012.
  • Hintermann, Christiane (2011): Migration ins kollektive Gedächtnis schreiben: Darstellungen österreichischer Migrationsgeschichten in Ausstellungen. In: neues museum 11/3, pp. 31-37.
  • Hintermann, Christiane/Johansson, Christina (Eds.) (2010): Migration & Memory: Representations of Migration in Europe since 1960. Innsbruck/Wien/Bozen: StudienVerlag.
  • Hintermann, Christiane (2010): ‘Beneficial', 'problematic’ and ‘different’: Representations of Immigration and Immigrants in Austrian Textbooks. In: Hintermann, Christiane/ Johansson, Christina (eds): Migration & Memory: Representations of Migration in Europe since 1960. Innsbruck/Wien/Bozen: StudienVerlag, pp. 61-78.
  • Hintermann, Christiane (2010): “[…] that migration simply and really is the absolute normality” – The narration of Austrian immigration history in exhibitions. In: Hintermann, Christiane/Johansson, Christina (eds): Migration & Memory: Representations of Migration in Europe since 1960. Innsbruck/Wien/Bozen: StudienVerlag, pp. 162-181.
  • Hintermann, Christiane: Schulbücher als Erinnerungsorte der österreichischen Migrationsgeschichte – eine Analyse der Konstruktion von Migrationen und Migrant/innen in GW-Schulbüchern. In: GW-Unterricht, Nr. 119/2010. Wien, pp. 3-18. http://www.gw-unterricht.at/index.php?option=com_phocadownload&view=file&id=50:gwu119-hintermann&Itemid=18
  • Hintermann, Christiane: Migration and Memory in Austria: Representations of Migration in a Reluctant Immigration Country. In: FJEM vol. 4, No 2/2009. http://www.etmu.fi/fjem/pdf/FJEM_2_2009.pdf
  • Hintermann, Christiane: Geschichtsbewusstsein und Identitätskonstruktionen in der Einwanderungsgesellschaft - eine empirische Analyse unter Jugendlichen in Wien. In: SWS-Rundschau 4/2007, pp. 477-499. http://www.sws-rundschau.at/html/archiv_heft.php?id=51
  • Hintermann, Christiane (together with Reeger, Ursula) (2005): On nurses and news vendors: Asian immigrants on the Vienna labour market. In: Spann, E./ Hillmann, F. und van Naerssen, T (ed.), Asian migrants and European labour markets. London und New York: Routledge, pp. 56-79.
  • Hintermann, Christiane: InderInnen in Wien - zur Rekonstruktion der Zuwanderung einer „exotischen“ MigrantInnengruppe. In: Häußermann, H./Oswald, I.: Zuwanderung und Stadtentwicklung. Leviathan Sonderband 17/1997. Opladen/Wiesbaden: Westdeutsche Verlagsgesellschaft, pp. 192-212.

Bibliography

Lectures